Datum: 16 mei 2024
Kenmerk: 1002-24 (VHG)
Onderwerp: Nieuws met betrekking tot de hercertificering voor European Tree Werker en European Tree Technician in Nederland

Beste leden VHG Platform Boomspecialisten, Beste belanghebbende met betrekking tot ETW en ETT,
In het onderstaande bericht leest u de afspraken zoals die zijn gemaakt tussen EAC, Koninklijk VHG en de EAC-certificerende instellingen IPC Groene Ruimte en PC Bomen met betrekking tot de hercertificering European Treeworker (ETW) en European Tree Technician (ETT).

Inleiding
European Tree Werker (ETW) en European Tree Technician (ETT) zijn beide Europese certificaten, uitgegeven en beheerd door de European Arboricultural Council (EAC). Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) is de vertegenwoordiger van de EAC in Nederland. Vanuit deze hoedanigheid informeren wij u over een aantal wijzigingen en actualiteiten met betrekking tot ETW en ETT (her)certificering in Nederland.

European Tree Worker
Tot nu toe is het kader vanuit EAC voor hercertificering het behalen van 30 bijscholingsuren binnen 3 jaar. Deze zijn te behalen binnen een aantal kennisdomeinen met daarbinnen de bekende verplichte kennisuren. Vanuit Nederland vinden we een hoge kwaliteitsstandaard belangrijk en is aan een aantal kennisdomeinen extra nadruk gelegd. Hierbij is gesteld dat binnen de 30 uren, specifiek 4 uren gerelateerd moesten zijn aan “Ziekten en aantastingen” en 6 uren aan “Veiligheid bij werken aan bomen”.

Inmiddels is het hercertificeren voor de ETW in Europa verder gestandaardiseerd en heeft de EAC vooralsnog gekozen in Europa voor de uitwerking zonder de verplichte kennisuren op de twee voorgenoemde domeinen. Koninklijke VHG heeft hierover overleg gevoerd met de EAC, de EAC-hercertificerende instellingen IPC Groene Ruimte en PC Bomen en de Begeleidingsgroep VHG Platform Boomspecialisten. Op basis hiervan is besloten om conform de richtlijnen van de EAC de aanvullende Nederlandse eisen aan te passen zodat deze gelijk lopen met die van de EAC. Hierdoor ontstaat weer een gelijk speelveld omdat door de verschillende eisen tussen Nederland en de andere Europese landen ook de kans bestaat dat een deel van de Nederlandse ETW’ers de hercertificering via een Belgische hercertificeringsinstelling gaan behalen.

Conclusie is dat ETW-ers vanaf nu alleen verplicht zijn om 30 kennisuren te verzamelen binnen het ETW curriculum. Als leidraad voor de inhoud van de kennisuren, blijven we in Nederland wel de bekende kennisdomeinen hanteren, maar vervallen de verplichte kennisuren op de twee voorgenoemde domeinen. VHG werkt samen met de Nederlandse (her)certificerende instellingen PC Bomen en IPC Groene Ruimte (in een nieuwe Nederlandse werkorganisatie) aan het actualiseren van deze nieuwe standaard in een aangepast ETW examendocument. Omdat we als Koninklijke VHG een hogere kwaliteitsstandaard belangrijk vinden zullen we als VHG de educatie op deze twee specifieke kennisdomeinen wel blijven stimuleren en tegelijkertijd vanuit onze rol binnen de EAC een traject starten om te komen tot een minimale ondergrens van bijscholingsuren op enkele specifieke kennisdomeinen.

European Tree Technician
Voor European Tree Technicians (ETT) geldt als eis het verzamelen van minimaal 45 kennisuren, elke drie jaar. Deze kennisuren dienen binnen het ETT curriculum te passen. Recent heeft de EAC haar ETT curriculum aangepast, deze is geldig vanaf 1 januari 2024. Momenteel werken VHG, PC Bomen en IPC Groene Ruimte dit curriculum en de EAC rules en regulations uit tot een Nederlands ETT-examendocument. Naar verwachting is dit document rond de zomerperiode van 2024 vastgesteld.

Verantwoordelijkheid en bewijsvoering
Alle gecertificeerden voor zowel ETW als ETT, dienen in de basis zelf hun kennisuren bij te houden en bewijs van deelname aan relevante bijscholingen (goede gekeurde activiteiten) te verzamelen en te archiveren. Voor het eind van elke driejarige periode moeten zij deze documentatie indienen bij één van de Nederlandse (her)certificerende instellingen IPC groene ruimte of PC Bomen. Deze verzorgt dan de validatie van de kennisuren en regelt de hercertificering met de EAC. In Nederland bestaat ook de mogelijkheid om de kennisuren (digitaal) te laten registreren in plaats van zelf bij te houden. Dit vereenvoudigt de hercertificering.

Omdat de EAC bij hercertificering uitgaat van volledige kalenderjaren en niet van het moment van examineren, is besloten dat de nieuwe aanpak voor de hercertificering van de ETW vanaf kalenderjaar 2024 in werking treedt.

Voor meer informatie en/of eventuele vragen kunt u contact opnemen met Koninklijke VHG, Ingrid Sangers, i.sangers@vhg.org.

Met vriendelijke groet,
Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners